De SSNM en de Vereniging Amistad wensen u……


Het jaar 2014 was een bewogen jaar voor de stedenband. Niet alleen werden er weer waardevolle projecten in Nicaragua  gestart, voortgezet en afgerond, ook is de Vereniging Amistad opgericht, kregen we een prachtige nieuwe website en zijn we weer terugverhuisd naar de binnenstad van Nijmegen. Hieronder enkele hoogtepunten.

Allereerst hebben we natuurlijk de Vereniging Amistad in het leven geroepen. ‘Amistad’ staat voor vriendschap. Naast de SSNM zal nu ook de Vereniging Amistad zich richten op de vriendschapsband tussen Nijmegen en Masaya. Door lidmaatschap van de vereniging willen wij de betrokkenheid van de leden van de vereniging bij de projecten van de SSNM vergroten. In onze visie dragen de leden van de vereniging de stedenband, door inzet en betrokkenheid en door het leveren van een financiële bijdrage. Lees hier meer over de vereniging en word ook vriend!

Een tweede hoogtepunt in 2014 was toch wel de afsluiting van het grote drinkwaterproject.  In samenwerking met de Duitse organisatie Werkhof Darmstadt, het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken en onze Nicaraguaanse partnerorganisatie Ardilla is hard gewerkt om het project met succes te volbrengen. Bloed, zweet en tranen, maar het resultaat mag er zijn. Na een periode van ruim twee jaar zijn circa 650 gezinnen in een uitgestrekt gebied rondom Masaya voorzien van drinkwater!

nach_dem_projekt_3_220414_web  Drinkwatersysteem Llano Grande/La Reforma

Daarnaast kijken we met veel bewondering terug op het bezoek van de Nijmeegse brandweerman Otto van Steenis en ambulancehulpverlener Rob van Klaveren aan Nicaragua. Zij verzonden een container met noodzakelijke ambulance- en brandweerspullen en gaven in diverse steden trainingen aan brandweercorpsen en paramedici. Ook Barbara Heezen, lerares van de St. Maartenschool in Nijmegen ging mee. Zij ondersteunde op verschillende manieren de school Melania Lacayo, een basisschool voor speciaal onderwijs.

  brandweer_hsf_5_web  brandweer_hsf_1_web  brandweer_hsf_3_web

Een laatste, en zeker niet het minste, hoogtepunt was de bouw van het Casa Comunal (gemeenschapshuis) in de wijk Salto Transatlántico. Carel Sweens, die vanuit zijn functie bij de gemeente 15 jaar lang betrokken was  bij de aanleg van de wijk Salto Transatlántico, hield gedurende enkele jaren een inzamelingsactie om een Casa Comunal te kunnen bouwen. Het benodigde bedrag werd opgehaald, de bouw werd gestart en inmiddels is het Casa Comunal bijna een feit.

   

Tot slot is er veel werk verzet binnen het lopende ecologische landbouwproject Vista Alegre. Maar liefst 30 boerenbedrijven werden geschoold in ecologische landbouwtechnieken, zaai- en snoeitechnieken van geënte fruitbomen en het behoud van grond en water om erosie tegen te gaan. Naast deze trainingen werden meer dan 3000 fruitbomen en ruim 1300 bananenplanten geschonken. Helaas was 2014 ook een moeilijk jaar voor de boeren vanwege de aanhoudende extreme droogte. Veel oogsten mislukten en planten en bomen sneuvelden. Laten we hopen dat het nieuwe jaar meer regen met zich meebrengt.

Ook voor 2015 staan er mooie projecten op het programma. Meer daarover in het nieuwe jaar!