Help Masaya!


Nijmegen, 8 juni 2018,

Beste mensen,

Ongetwijfeld hebben jullie de afgelopen tijd in het nieuws gezien dat het erg onrustig is in Nicaragua. De aanleiding was een harde ingreep van de regering in de pensioenen en sociale premies. Mensen gingen de straat op om daartegen te demonstreren. Daar werd met harde hand tegen opgetreden en daarna is het geweld verder geëscaleerd. Sinds 19 april, de dag waarop de demonstraties begonnen, zijn er meer dan honderd doden en tegen de duizend gewonden gevallen. Daarnaast zijn er tientallen vermisten.

De katholieke kerk doet pogingen om een nationale dialoog te organiseren tussen de regering en vertegenwoordigers uit de samenleving, maar door het extreme geweld verloopt dat uiterst moeizaam.

Masaya is op dit moment letterlijk en figuurlijk de brandhaard van het verzet. De stad is al weken lang een soort vesting en na diverse rellen, plunderingen en brandstichtingen is het centrum veranderd in een spookstad. Het is onvoorstelbaar wat zich daar op dit moment allemaal afspeelt. De politie en  knokploegen treden ongekend hard op en alleen in Masaya zijn in het afgelopen weekend 10 doden en meer dan 60 gewonden gevallen. Alle toegangswegen en ook de doorgaande wegen in de stad zijn door barricades geblokkeerd. Daardoor zitten de mensen in Masaya als ratten in de val. We hebben regelmatig contact met mensen in Masaya en die zeggen dat Masaya op dit moment een “stad des doods” is.

Er is in Masaya een groeiend tekort aan levensmiddelen en medische voorzieningen. Nijmegen heeft een lange traditie om mensen in Masaya te helpen vooral als de nood hoog is. Daarom doen wij, de  initiatiefgroep “Help Masaya”, een oproep om ook nu Masaya te helpen door geld over te maken op

 

rekeningnummer. NL50TRIO0379252066 t.n.v. SKOP o.v.v. Help Masaya.

Wij zorgen ervoor dat het geld direct op de juiste plek komt en goed wordt besteed.

We rekenen op je steun.