Ledenreis Masaya 2016: intensief en indrukwekkend


18 februari 2016

Ledenreis Masaya 2016: intensief en indrukwekkend

Op zondag 31 januari jl. was het zover. Na een periode van 5 jaar kwam er weer een delegatie uit Nijmegen aan in Masaya; een groep van maar liefst 14 bestuursleden, betrokkenen en vrienden van Masaya. Gedurende een week bezochten zij projecten, gingen in gesprek met partnerorganisaties,  verwonderden zich over de Nicaraguaanse cultuur en natuur en genoten hier en daar van een Victoria of een Toña (beide lokaal bier).

Het was een vol programma van maandag tot en met vrijdag. Graag belichten wij enkele hoogtepunten van de reis.

Als eerste stond op maandagochtend  een bezoek aan burgemeester Orlando Noguera Vega van Masaya op het programma. Deze sprak over alles wat er in de afgelopen jaren allemaal bereikt is door de stedenband, waaronder de mooie wijk Salto Transatlántico. Ook benadrukte hij het belang van een schone en veilige leefomgeving voor de Masayanen. De Nijmeegse stropdas die op het einde door voorzitter Ron Stevens werd aangeboden nam de burgemeester hartelijk in ontvangst.

Na dit bezoek stond de middag in het teken van de feestelijke opening van zowel het Casa Comunal als de Cancha Don Hans in de nieuwe wijk Salto Transatlántico (zie ook hier).  Bestuursleden van MASINFA en wijkbewoners namen het woord om hun dank uit te spreken voor de aanleg van het Casa Comunal. Zelfs Carel Sweens sprak zijn mooie woorden in volmondig Spaans. Ter afsluiting ging de muziek aan en kwam een mix van Nicaraguaanse en Nederlandse hapjes tevoorschijn: empanadas én….…bitterballen. Wat een feest!

Al wandelend liepen we naar het sportveld, om de ‘Cancha Don Hans’ te heropenen. Ook hier werden we hartelijk verwelkomd en al snel bleek hoeveel Hans Voeten voor deze wijk betekend heeft.  In 2005 is dit basketbalveld aangelegd en vernoemd naar Hans Voeten. Francien Voeten (weduwe van Hans Voeten) gaf de aftrap en opende in de brandende zon een wedstrijd van het jeugdteam; het had veel weg van kluitjesvoetbal, maar de kinderen hadden er heel veel plezier in. In het hotel aangekomen keken we tevreden terug op een mooie eerste dag.

De dinsdag begon met een interessant bezoek aan een zogenaamde ‘Sweatshop’; een fabriek waar onder gebrekkige arbeidsomstandigheden kleding geproduceerd wordt voor de Westerse kledingmarkt. We werden uitgebreid rondgeleid en mochten vragen stellen. Hoewel het gebouw er goed uitzag en de werkdagen op normale tijden zijn, krijgen de werknemers weinig betaald en is er nauwelijks tot geen variatie in de werkzaamheden. Het was indrukwekkend om de meer dan 800 mensen in een hal zó hard te zien werken. Jonge mannen en vrouwen die uren achter elkaar patronen knippen, snijden, knopen drukken, broeken strijken of zomen naaien. Een bezoek om niet snel te vergeten.

Vanzelfsprekend was er in de week ook ruimte voor ontspanning en toeristische attracties, zoals een bezoek aan de lokale ‘Mercado de artesanías’, een natuurpark (via een lange hobbelige weg) en een avond met folkloristische dans en muziek. Maar de nadruk lag toch wel op het bezoeken van projecten en het voeren van gesprekken met partnerorganisaties. Zo bezochten we een hele ochtend diverse kleine bedrijfjes van gehandicapten en besloot het bestuur van de SSNM in overleg met gehandicaptenorganisatie La Luz een nieuw project te steunen (lees meer hier). Ook werden we hartelijk ontvangen bij een vrouwencoöperatie die zowel een mango- als worstverwerkingsfabriek hebben. We kregen enthousiast uitleg van boeren op het platteland die middels ecologische landbouwtechnieken zoals druppelirrigatiesystemen en het gebruik van compost hun productie diversifiëren en beter bestand zijn tegen periodes van droogte. Tot slot bezochten we het waterproject en konden we met trots horen hoe veel gezinnen inmiddels toegang hebben tot drinkwater en zien hoe professioneel alles was aangelegd en wordt geadministreerd.

Het was een intensieve week met veel bijzondere indrukken en ervaringen. Laten we hopen dat we op de volgende ledenreis weer nieuwe bijzondere projecten mogen bezoeken!

Foto’s: Gerard Verschooten

Reis-13 Orlando Noguera Vega

reis-8

reis-11 reis-12

Pacayita-1 Pacayita-3

 Reis-3

Pacayita-4 reis-5

reis-6 Salto-4