Maarten kookt en knutselt voor Melania


18 maart 2014

De voorbereidingen zijn in volle gang: van 31 maart tot en met 4 april is het Nicaraguaweek op de St. Maartenschool. Doel: de leerlingen van deze school kennis laten maken met Nicaragua. En fondsen verzamelen ten behoeve van Melania school in onze zusterstad Masaya.

 

Initiatiefneemster is Barbara Heezen, de vriendin van Otto van Steenis die met project Hulpverlening sin Fronteras al acht jaar de brandweer in Masaya ondersteunt, en hiervoor ook al vier keer naar Masaya is afgereisd. Eerder dit jaar werd al een container met verzamelde hulpgoederen verscheept, in mei volgen Otto, voor het eerst samen met Rob van Klaveren, om de materialen uit te delen en trainingen aan de hulpverleners, dit jaar voor het eerst ook aan ambulancepersoneel, te geven. 

Ook Barbara reist dit jaar mee. Het wordt haar eerste bezoek aan de zusterstad, alhoewel ze eigenlijk al jarenlang die wens koestert. Maar, vertelt Barbara: Ik wilde daar wel iets voor mezelf doen. Niet ook met de brandweer in de weer zijn, maar een eígen project. Na wat voorwerk door Otto, tijdens zijn bezoek aan Masaya vorig jaar, heeft ze nu dat eigen project: Project Melania Lacayo Masaya. Een uitwisselings-/ondersteuningsproject tussen de St. Maartenschool in Ubbergen, waar Barbara les geeft, en Melania in Masaya. Allebei scholen voor speciaal onderwijs.
Al sinds het begin van dit schooljaar is Barbara druk in de weer ten behoeve van Melania. Op de St. Maartenschool wist ze bij de directie een heuse, schoolbrede actieweek te bedingen, en richtte ze een actiewerkgroep op. Via een eigen Facebook pagina houdt ze de achterban betrokken en zamelt ze fondsen en materialen in om straks aan Melania over te dragen. Van de directrice van de Masayaanse school ontving ze een wensenlijst, die naast materiële behoeften ook verzoeken om kennis bevat. Tijdens haar bezoek aan Masaya zal Barbara dan ook samen met de schooldirectrice gericht lesmaterialen van het donatiegeld inkopen, maar ook workshops met praktische onderwijstips voor de docenten verzorgen. Hoe geef je bijvoorbeeld les aan autistische kinderen?
Het hoogtepunt van de voorbereidingen is de Nicaragua projectweek die van 31 maart tot en met 4 april op de St. Maartenschool gehouden wordt. Dan wordt de school met materialen van de Stedenband Nijmegen-Masaya in Nicaraguaanse sfeer ondergedompeld. De leerlingen kunnen de hele week allerlei workshops volgen, van koken en schilderen tot muziek maken en knutselkunstwerkjes maken van recycle goed (sommige groepen konden niet langer wachten en zijn daar afgelopen week al voortvarend mee begonnen, trouwens). Op 4 april staan de deuren van de St. Maartenschool voor iedereen open en worden al die handwerkjes te koop aangeboden, net als de schoolmade lekkernijen. Met de opbrengst dus bestemd voor Melania.
Kortom, zie, en like, de project Facebook pagina, en kom 4 april duurzaam shoppen in de St. Maartenschool. En kan je dan niet: een financiële donatie blijft welkom!
collage_melania_project