Op reis


Nicaragua heeft een tropisch klimaat en kent twee seizoenen. Dat betekent dat het in Nicaragua het hele jaar door warm is, maar ook dat er behoorlijk wat regen kan vallen. Het regenseizoen (wat men in Nicaragua ‘invierno’, winter, noemt) loopt van mei tot oktober. De neerslag bestaat uit korte, hevige, tropische regenbuien die soms hele straten blank zetten. Het droge seizoen (verano, zomer) loopt van november tot april. In deze periode valt amper regen en kan het verstikkend warm worden.

Het land is redelijk bereisbaar en heeft voor elk soort reiziger veel te bieden. Of het nu om een actieve, strand,- natuur- of cultuurvakantie gaat. Nicaragua is het land van de vulkanen waarbij de meeste zelfstandig te beklimmen zijn. Volcan Masaya is de gemakkelijkste waar je met de auto naar de top kunt. Bij sportievere types zijn de Mombacho en Concepcion populair. Concepcion is een vulkaan die op het eiland Ometepe in het Meer van Nicaragua ligt. Dit is het grootste binnenmeer in Midden Amerika. Een eenvoudige maar spectaculaire tocht is een hike naar de top van de vulkaan Cerro Negro, de zwarte heuvel.


Koloniale steden

De meest centrale plek van het land is Granada. Dit is een stad met prachtige koloniale architectuur. In het centrum van de stad zijn veel van de indrukwekkende panden zorgvuldig gerestaureerd. Daarnaast kun je er, evenals in de rest van Nicaragua, het nodige handwerk tegenkomen. Nicaragua is een land van handwerkslieden en kleine producenten voor onder andere hangmatten, keramieke potten. Verder zijn er grote fabrieken voor de alcoholische drank rum.

Ook León is zeker een bezoekje waard. Het is dé studentenstad van Nicaragua. In deze noordelijke stad vind je nog de meest authentieke sfeer van een Latijns-Amerikaanse koloniale stad. De architectuur is klassiek maar niet zo gerestaureerd als in Granada. Het noorden is bergachtiger, daar is het klimaat wat koeler. Het staat bekend om zijn vele koffieplantages. In het oosten is Nicaragua moeilijker te bereizen, het landschap is er wat ruiger. Corn Island ligt in de Carabische Zee, dit is een waar vakantieparadijsje.

Veel toeristische informatie over de verschillende regio’s, accomodatie, vervoer en activiteiten is te vinden op de bekroonde website www.vianica.com