Nieuw project gestart! De SSNM steunt gehandicapte ondernemers.


10 maart 2016   Per 1 maart 2016 steunt de SSNM 80 gehandicapte ondernemers in Masaya.

Onderdeel van de ledenreis (februari 2016) was het bezoeken van een aantal kleine bedrijfjes van gehandicapte ondernemers. Dit ging onder begeleiding van gehandicaptenorganisatie La Luz waar de SSNM reeds meerdere keren mee heeft samengewerkt.

Doña Zela, directrice van La Luz en zelf gehandicapt, is de drijvende kracht van de organisatie en zet zich fulltime in. Al vroeg in de ochtend kwam ze aan bij het hotel om de hele delegatie diverse uiteenlopende bedrijfjes te laten zien.

We bezochten een naaiatelier waar poppen werden gemaakt. Eén van de medewerkers was blind, maar was hard aan het werk om de poppen van vulling te voorzien. Ook gingen we naar een fruitkraampje, twee huishoudens waar aardewerk werd gemaakt en twee huishoudens met een supermarktje aan huis. De mensen draaiden ondanks hun handicap volledig mee in het familiebedrijf of waren eigenaar.

Mensen met een handicap in Nicaragua hebben vaak een zeer kleine leefwereld, die niet groter is dan de patio van het huis. Enerzijds houdt de familie ze uit schaamte vaak verborgen, anderzijds is het door de infrastructuur van Nicaragua vaak onmogelijk voor ze om de straat op te gaan. Het gebrek aan onderwijs en werk daarom is zeer groot onder gehandicapten.

In samenwerking met onze partnerorganisatie Werkhof in Duitsland en La Luz werd een aanvraag geschreven om bedrijfjes van gehandicapten in Masaya te steunen met kleine kredieten en een uitgebreid training- en begeleidingsprogramma. De SSNM heeft na uitvoerig overleg met La Luz besloten dit project de komende 2,5 jaar te steunen. Het project zal daarnaast grotendeels gefinancierd worden door BMZ (Ministerie van Buitenlandse Zaken in Duitsland).

Zie hieronder de ontmoeting met Doña Zela en een foto-impressie van de diverse bedrijfjes. Meer informatie zie hier.

Foto’s: Gerard Verschooten

 Ledenreis 2016-Cadeau La Luz La Luz-5

La Luz-8 La Luz-2

La Luz-6 La Luz-9

La Luz-3 La Luz-4

La Luz-11 La Luz-10