Onderwijs


Leskisten: al spelenderwijs begrip en respect kweken
Meer begrip en respect voor andere culturen wordt al op vroege leeftijd aangeleerd. Onderwijs heeft daar een belangrijke rol in. Daarom heeft de Stedenband Nijmegen-Masaya voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs verschillende leskisten ontwikkeld met allerlei materialen. De materialen bestaan bijvoorbeeld uit boeken, spelletjes en foto’s tot en met houten maskers, koffiebonen en sambaballen. Elke leskist heeft een aparte docentenhandleiding, zodat de leerlingen al spelenderwijs kennis kunnen maken met het leven in Nicaragua.
 
Hieronder tref je inhoudsoverzichten van de vier leskisten. De leskisten zijn te boeken via Stichting de Bastei. Ook kun je contact opnemen met de Stedenband Nijmegen-Masaya, dan maken we een afspraak voor de uitleen van het lesmateriaal.
 

Leskist_fiesta.pdf (voor groep 5)

leskist_mombacho.pdf (voor groep 6)

leskist_que_buscas.pdf (voor groep 7)

leskist_futuro.pdf (voor groep 8)

 img_0180_-_filmvertoning_12-12-2013

 

Voor de leerlingen
In 1502 werd Nicaragua ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreiziger Columbus. Tot die tijd woonden er in dit land verschillende indianenstammen. Na de ontdekking werden de Indianen door de Spanjaarden verslagen. En daarna hoorde Nicaragua tot het Spaanse rijk.
 
In 1838 werd het land eindelijk weer eigen baas en dus onafhankelijk van Spanje. In Nicaragua wordt nog steeds Spaans gesproken, maar soms gebruiken we wel woorden uit de oude indianentaal. Sommige namen zijn ook indiaans. Zo is de naam van een meer bijvoorbeeld Xolotlàn. Kun je dat uitspreken?

 

Het land is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland en er wonen in totaal ongeveer 5,8 miljoen mensen. Hoeveel mensen wonen er in jullie land?
 
In 1979 werd in Nicaragua de wrede dictator Somoza verdreven door vrijheidsstrijders, de zogeheten Sandinisten. Zij vochten voor een beter bestaan van het Nicaraguaanse volk. Veel Nederlanders vonden het zo knap dat de Sandinisten wonnen, dat ze hen wilden helpen bij het besturen van het land. Meer dan 20 steden in Nederland sloten een vriendschapsband met een stad in Nicaragua en hebben een stedenband opgericht. Nijmegen sloot een vriendschapsband met Masaya. De stedenband organiseert en financiert projecten om de armoede in Masaya te bestrijden.